Hram: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
Adresă: strada Buna Vestire, nr. 17, satul Dragoş Vodă, comuna Dragoş Vodă, judeţul Călăraşi
Preot paroh: Gheorghiţă TIPA
Preot coslujitor: Daniel PREDA
ISTORICUL COMUNITĂȚII
Satul Dragoş Vodă a luat fiinţă în urma legii agrare din anul 1896, ca urmare a construirii liniei ferate Bucureşti – Constanţa şi a populării masive a Bărăganului central. În anul 1908 a fost declarat comună şi a rămas cu acest statut până în prezent. A fost una din primele aşezări rurale electrificate, încă din anul 1947, energia electrică fiind furnizată de la moara Ghimpaţi.
ISTORICUL BISERICII
Deşi creştini pravoslavnici, cu dragoste de Dumnezeu, locuitorii din Dragoş Vodă nu s-au bucurat de la începutul existenţei lor de darul de a avea un locaş propriu de închinare. Biserica având hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena a fost construită cu cheltuiala bunilor creştini Constantin Dinescu (Costache Croitorul) şi soţia sa Teodora Dinescu din Albeşti.
În anul 1905, s-a constituit un Comitet organizatoric, fiecare locuitor al aşezării contribuind după putinţă pentru bunul mers al lucrurilor, astfel încât Dumnezeu le-a ajutat să-şi înalţe Biserica, s-o învelească cu foi de cupru (aramă) şi s-o tencuiască la exterior. Dar, cum toate zidirile mari cer sacrificii, în anul 1912, ctitorul Constantin Dinescu îşi încredinţează prematur sufletul în mâinile Celui pe Care atât de mult l-a iubit, la vârsta de numai 52 de ani.
De la moartea soţului său Constantin (1912) şi până la izbucnirea războiului (1914), Teodora s-a zbătut singură, ca o adevărată eroină, pentru a nu sista nicicând lucrările, iar atunci când în anul 1914, la rugăminţile sale, fratele Dobre Florescu, împreună cu soţia sa Floarea Florescu, se implică în finalizarea lor, socoteşte că şi-a împlinit menirea şi se mută din lumea aceasta la Domnul.
Frumoasa biserică a fost terminată, împodobită cu pictură, şi târnosită după 10 ani de plămadă şi prefaceri, de Arhiereul Teofil Mihăilescu, de la Argeş, însoţit de un ales sobor de preoţi. La scurt timp, în februarie 1915, administratorul plăşii Lehliu, Gheorghe Turtureanu, făcea cunoscut faptul că s-a aprobat înfiinţarea Parohiei Dragoş Vodă care, de atunci, funcţionează fără întrerupere până astăzi.
Conform datelor trimise de Protopopiatul Călăraşi Arhiepiscopiei Bucureştilor pentru Anuar,[A. N. Călăraşi, fond Protoieria Călăraşi, dos. 12/1956-1957, f. 577-578.] la data de 29 octombrie 1957, biserica a fost reparată în anul 1917 şi reacoperită cu tablă galvanizată în anii 1933-1934.
În anul 1957, au fost executate lucrări de reparaţii exterioare de către meşterul Ion Botezatu, pe baza devizului în valoare de 7.100 lei, aprobat de Arhiepiscopia Bucureştilor.
În anul 1986, pe baza devizului în valoare de 9.807 lei, aprobat de Sfânta Arhiepiscopie, au fost executate lucrări de tencuieli şi zugrăveli exterioare, precum şi vopsitul în culori de ulei a tâmplăriei metalice.[Ibidem, dos. 27/1986, f. 47.]
În anul 2008, au fost executate lucrări de reparaţii la biserică, în valoare de 8000 lei, sumă suportată de credincioşii parohiei, iar în anul 2009 au fost executate lucrări de refacere a acoperişului bisericii, suma de 45.000 lei, contravaloarea lucrărilor provenind de la: 10.000 lei din fonduri proprii, 25.000 lei de la Secretariatul de Stat pentru Culte şi 10.000 lei de la sponsori.[Almanah Bisericesc 2010, p. 257.]
Evoluţia bisericii în timp este reflectată şi în textul PISANIEI, aflată deasupra uşii de intrare în Biserică: „Ziditu-s-a această sfântă şi dumnezeească biserică în cinstea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cu cheltuiala bunilor creştini Constantin şi Teodora Dinescu din com. Albeşti, în anii 1905 – 1914, când s-a terminat de zugrăvit. Între anii 1956 – 1957 a fost repictată în tehnica fresco de către pictor preot Petre Sandu. În anii 1995 – 1996 sf. biserică a fost repictată de pictor arhitect Panţuru George şi ucenicul său Socol Marcel cu ajutorul preotului paroh Dinu Aurel şi al enoriaşilor evlavioşi din această parohie, episcop fiind P.S. Nifon Mihăiţă al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor iar Patriarh fiind Prea Fericitul Părinte Teoctist Arăpaşu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Fie ca harul bunului Dumnezeu să fie cu noi în vecii vecilor. Amin”.
În prezent, la biserica parohială se desfăşoară un amplu proiect de restaurare la brâul interior, pregătind intervenţia la faţadele exterioare, şi se reface în totalitate acoperişul, deseori decopertat de intemperii.
În ziua de 21 mai 2004, Preasfinţitul Părinte Dr. Damaschin Coravu a slujit Sfânta Liturghie la biserica Parohiei Dragoş Vodă, cu ocazia hramului.
ARHITECTURA
Biserica este construită în plan cruciform, cu lungimea de 32 m şi lăţimea de 14 m, aparţinând stilului arhitectonic bizantin, cu influenţe neoclasice. Are o singură turlă înălţată deasupra naosului, străjuită de Sfânta Cruce. Edificiul eclezial are fundaţie de piatră, recent recondiţionată şi protejată cu strat nou de hidroizolaţie, ziduri de cărămidă şi acoperiş de tablă zincată.
În interior, biserica oferă un spaţiu liturgic generos, datorită desfăşurării volumetrice, pe tiparele bazilicilor bizantine, mai ales la arcele turlei mari, ce deschid pandantive largi, dând senzaţia infinităţii.
Exteriorul se încadrează în tematica ornamentală simplă a bisericilor din Muntenia şi Bărăgan, fără ornamentică.
PICTURA
În anii 1956-1957, pe baza devizului aprobat de Comisia de Pictură Bisericească în şedinţa din 1 aprilie 1955, au fost executate lucrările de pictură în tehnica frescă, afară de brâul din naos şi pronaos, precum şi pictura pridvorului, lucrate în tempera de către pictorul Petre Sandu[AN Călăraşi, fond Protoieria Călăraşi, dos. 4/1957, f. 147, 153.]. În baza aprobării Arhiepiscopiei Bucureştilor, slujba de sfinţire a picturii a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Teoctist Botoşăneanul, Vicar Patriarhal, în ziua de 1 decembrie 1957.[Ibidem, dos. 5/1958, f. 81.]
În anii 1995-1996, pictura bisericii a fost refăcută în tehnica frescă de către pictorul Panţuru George şi ucenicul său Socol Marcel. Tot acum a fost restaurată parţial şi catapeteasma.
ANEXE
Clopotniţa, separată de biserică, a fost construită integral din cărămidă, în anul 1915, și este funcţională, adăpostind cele două clopote.
PREOȚI
PREOŢI slujitori, de la înfiinţare până în prezent: preot Popescu Stelian (1915-1939), preot Popescu Ioan (1939-1953), preot Zbancă Nicolae (1941-1985), preot Neagu Alexandru (1953-1982), preot Dinu Aurel (1982-2000), preot Iamandi Bogdan (2000-2009) și preot Ilie Ramon Eugen (2001-2010)
În prezent slujesc următorii preoţi : preot Tipa Gheorghiţă (2009-prezent) și preot Preda Daniel (2010-prezent).
ACTIVITĂȚI
Majoritatea activităţilor social-filantropice şi cultural-misionare se desfăşoară în Sfântul locaş. Dintre ele amintim: Grupul de cateheză ancorat în Programul naţional Hristos împărtăşit copiilor, grupul de copii participanţi la Proiectul naţional Alege Şcoala, Grup Coral la Strana Bisericii, format din 12 tineri. Parohia organizează periodic Pelerinaje, Concursuri tematice, Acţiuni cu caracter misionar-filantropic, Cercuri catehetice, Sesiuni de comunicări etc.
Sub tutela Bisericii sunt organizate anual Zile festive (Zilele Comunei - 21 mai; Ziua copilului - 1 iunie; „Eroi au fost, Eroi sunt încă”… (Joia Înălțării) etc.
În răstimpul primăvară-toamnă al fiecărui an, în Cancelaria parohială se oferă de 2 ori pe săptămână (sâmbătă – duminică) hrană caldă pentru 3 persoane nevoiaşe (altele în fiecare lună, selectate de Consiliul Parohial). Prin toate aceste activităţi parohia susţine opera filantropică a Bisericii.